Wisconsin Card sorting Test

WCST Introscherm

De Wisconsin Card Sorting Test is een veelgebruikte test voor mentale flexibiliteit en executieve functies (zie Lezak, 2004 en Straus, Sherman & Spreen, 2006). Veelal wordt hij in de vorm van een papieren versie gebruikt en afgenomen maar de scoringsprocedure is dermate lastig dat deze computerversie is ontwikkeld. De computerversie maakt afname en scoring zeer eenvoudig. 

Deze WCST computerversie is geschikt voor Windows 7 t/m 11. 

LET OP: dit is de 64 kaart (originele) versie!

De normering dient gevonden te worden in de handleiding van Heaton.

Deze computerversie werkt goed maar wordt niet meer ge-update. Daarom is de prijs ook laag.

WCST Instructiescherm

Hierboven: WCST stimulus scherm met instructie


Na afloop van de test registreert de computer het volgende in een tekstbestand:

de stimuli, hoe er gesorteerd is, of dat fout of goed was, en de scores. Dit wordt door middel van symbolen gedaan. Bijvoorbeeld C: betekent dat de neergelegde kaart op Kleur (Color) overeenkomt met de voorbeeldkaart. Zo geldt dit ook voor F: (Form=Vorm) en N: (Number= Aantal). O:.=Odd (=geen enkel correct criterium lijkt gebruikt om de kaart te sorteren. 

Op deze manier hoeft er door de ProefLeider (PL) niets genoteerd of gescoord te worden. Gezien de toch zeer lastige scoring van de WCST in de praktijk, is dit een groot voordeel van de gecomputeriseerde testversie.

De variabelen die gemeten worden zijn: CAT: De oorspronkelijke CATegory Achieved score van de WCST. Nieuw is dat ook een gedeelte van de CAT wordt gescoord (b.v. 3.4). Range: 0 – 6. Er zijn 3 categorieën: kleur, vorm en aantal en deze worden 2x aangeboden. De scoring is eenvoudig: het aantal bereikte volledige categorieën (na 10 goed) + aantal correcte t/m laatste trial (dit wordt in decimalen weergegeven: b.v. 3.4.

PR: Perseverative Score: de oorspronkelijke PR score van de WCST. Het aantal perseveratieve reacties: sorteringen die goed waren in de voorgaande categorie maar nu niet meer geldig zijn omdat het sorteerprincipe gewijzigd is. Range: 0 – 63. (Vanwege verschillende regels ter scoring van de PR zijn er ook PRon en PRtn te vinden. De letter ‘o’ staat voor ‘opnieuw’ een PR score. De letter ‘t’ staat voor een PR score vanwege het feit dat het in/tussen een reeks PR-scores staat). 


Meer informatie

Voor meer informatie zie de uitgebreide beschrijving en vergelijking met andere executieve functietests in de handleiding. Deze is hieronder gratis te downloaden.

Downloads

Download de WCST handleiding HIER !

Download de WCST HIER !

U heeft na aanschaf en betaling altijd 14 dagen bedenktijd. Indien de WCST om welke reden dan ook niet bevalt, mag u binnen 14 dagen na betaling, een verzoek tot annulering indienen via het Contactformulier. U krijgt dan binnen 10 dagen uw geld teruggestort.