Test of divided Attention (Toda)

TODA_opstartscherm

De Test of Divided Attention (TODA) is een computertest die ontstond uit de behoefte naar een test voor het wisselen en verdelen van de aandacht over meerdere modaliteiten.

In de praktijk bleek dat nogal wat patiënten met hersenletsel de TOSSA goed konden uitvoeren maar toch ernstige problemen hadden met het verdelen van hun aandacht. De TODA kan dit in kaart brengen zonder dusdanig moeilijk te zijn dat ook vele gezonde mensen slecht presteren op deze test.

Het is het beste alternatief voor b.v de PASAT en is erg gevoelig voor (verdeelde) aandachtsproblemen.
Helaas is de TODA genormeerd op nog maar een kleine groep mensen. Echter, gezonde mensen blijken de test zeer goed uit te kunnen voeren. De test blijkt in de praktijk ook goed sensitief voor aandachtsklachten.


Pluspunten van de TODA

  1. gezonde mensen, jong (vanaf 12 jaar) en oud (65-85 jaar) blijken de test verrassend goed te kunnen doen. Dit bleek in de enkele pilots die met de TODA ooit zijn gedaan.
  2. eenvoudig te installeren en vooral af te nemen
  3. slechts 12 minuten bij 'gemiddelde' patiënt
  4. een beter alternatief voor verdeelde aandacht dan de PASAT of Trailmaking test
  5. erg gevoelig voor verdeelde aandachtsproblemen. Mensen die de TOSSA goed maken kunnen soms fors uitvallen op de TODA.

(zie onder Downloads gratis TODA-Handleiding en lees het zelf)

Prijs: 90 euro ex. BTW bij 1e aanschaf, daarna 70 euro ex. BTW (maximaal 2 computers of 2 gebruikers); eenmalige 10% korting bij afname van 3 of meer licenties.


Hoe resultaten van TODA gerapporteerd worden

Hieronder meerdere plaatjes hoe de TODA eruit ziet en hoe de resultaten van de TODA worden getoond in een tekst-bestand.

TODA_StimulusScherm

Figuur 1:  Hoe het stimulusscherm van de TODA eruit ziet. Tegelijkertijd met dit scherm worden piepjes gehoord: óf 2, 3, of 4 piepjes. Vervolgens moet gereageerd worden met 1 hand (dominante hand) op de 3 pijltjestoetsen naast elkaar. 


TODA_vingerspositie

Figuur 2: Hoe de (dominante) hand geplaatst wordt om de test te doen. De keuze is: 1= 3 piepjes én som goed; 2=één van beide goed; 3=géén 3 piepjes én de som fout. Bij elke stimulus moet er dus gereageerd worden en de aandacht verdeeld worden over simpel rekenen (altijd plus-sommen beneden de 10 beoordelen), piepjes onderscheiden (3 piepjes is goed tussen 2 en 4 piepjes) én correct reageren met de 3 vingers. Na max. 2x oefenen hebben alle gezonde mensen dit al snel onder de knie. 


TODA_resultaten_Tekst

Figuur 3: De resultaten uitgedraaid in een tekst-bestand. De VAStot score is de meest belangrijke en geeft hier een percentage goed van slechts 65.3% aan. Binnen de kleine normgroep (N=49) is dat een lichte verdeelde aandachtsstoornis. Duidelijk is ook te zien dat VASb2 en VASb4 (de snelste gedeelten van de test) slechter worden gedaan dan de trage gedeeltes. SAtot geeft namelijk een prestatie-achteruitgang van 55.4% te zien. De lengte van de test is hier gunstig: een leereffect is duidelijk te zien. De LAtot geeft aan dat de overall prestatie met 18.6% verbeterd als de 2e helft van de test met de 1e helft wordt vergeleken.


Meer informatie 

Voor meer informatie zie de beknopte handleiding. Deze is hieronder gratis te downloaden. Zoals gezegd: deze test is experimenteel met nog een kleine normgroep. Desondanks lijkt het in de klinische praktijk goed bruikbaar, samen met de TOSSA.


DOwnloads

Download de TODA-Handleiding HIER !

Download de TODA standalone versie HIER !

Het is aan te raden om eerst de DEMO te proberen. De test is dan volledig functioneel maar slechts een paar dagen te gebruiken. De DEMO is altijd gratis. Na betaling kan de licentie eenvoudig op 1 jaar gezet worden.

Daarnaast heeft u na aanschaf en betaling altijd 14 dagen bedenktijd. Indien de TODA om welke reden dan ook niet bevalt, mag u binnen 14 dagen na betaling, een verzoek tot annulering indienen via het Contactformulier. U krijgt dan binnen 10 dagen uw geld teruggestort.